SARTAN-medicijnen en kanker – Apotheek Spoorlaan – info@apotheekspoorlaan.nl

Terug naar overzicht

SARTAN-medicijnen en kanker

Afgelopen zomer bleek dat het bloeddrukmedicijn valsartan vervuild kon zijn met de kankerverwekkende stof NDMA, een nitrosamine-onzuiverheid. Alle mogelijk vervuilde medicijnen zijn toen door de apotheek teruggeroepen, omdat wij vinden dat geneesmiddelen van uitstekende kwaliteit moeten zijn.

Het Europees geneesmiddelagentschap (EMA) verplicht farmaceutische bedrijven nu om maatregelen te nemen die vervuiling met nitrosaminen in de toekomst voorkomen. En niet alleen de fabrikanten van valsartan. Alle gronstoffen voor de ‘sartan-medicijnen’ (valsartan, irbesartan, losartan, candesartan en olmesartan) moeten vanaf nu worden getest op de aanwezigheid van nitrosaminen. Bij het aantreffen van een te grote vervuling, mag de grondstof niet verwerkt worden tot een medicijn voor de Europese markt. Over twee jaar moeten fabrikanten hun productie zo sterk verbeterd hebben dat er helemaal geen nitrosaminen meer gevonden worden. In de tussentijd geldt een overgangslimiet.

Gebruikt u een ‘sartan-medicijn’?

Wij informeren direct wanneer onverhoopt een te grote hoeveelheid NMDA/NMEA wordt aangetroffen in een ‘sartan-medicijn’ dat nu op de Europese markt is.

Maakt u zich zorgen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag met een persoonlijke oplossing.

Stop in ieder geval nooit zelf met een sartan-medicijn. Deze medicijnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Zomaar stoppen kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

Meer informatie

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft op 1 februari een nieuwsbericht over dit onderwerp gepubliceerd.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft op 8 februari een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden gepubliceerd.

Publicatiedatum: 10-07-2020